Aptitude Topics

Q.

39 persons can repair a road in 12 days, working 5 hours a day. In how many days will 30 persons, working 6 hours a day, complete the work?

 A. 14 B. 12 C. 17 D. 13
Explanation: Let's calculate how much time it takes to repair the road if just 1 person were working on it. 5 hours a day for 12 days makes it 60 hours per person. 39 people working 60 hours each makes it 39*60=2340 hours in total. Now we have 30 people working 6 hours a day That means 30*6=180 hours are spent each day. We need a total of 2340 hours. With 180 hours every day, that's going to take 2340/180 = 13 days to complete... Or you could just do it in one step... :- 39*12*5 = 30*X*6 2340 = 180X X = 2340/180 X = 13.

Q.

A certain number of men complete a piece of work in 60 days. If there were 8 men more, the work could be finished in 10 days less. How many men were originally there?

 A. 30 B. 40 C. 32 D. 36
Explanation: Let be the original number of men Then 1 work done = x - 60 Then, 60x = (x + 8) 50 60x = 50x + 400 10 x = 400 x = 40.

Q.

A train 150 m long is running with a speed of 68 kmph. In what time will it pass a man who is running at 8 kmph in the same direction in which the train is going?

 A. 6 sec B. 8 sec C. 9 sec D. 11 sec
Explanation:

Q.

Habeas Corpus Act 1679

 A. states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him B. provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail C. safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king's orders D. All of the above
Explanation: No answer description available for this question.

Q.

BENIGN

 A. Malevolent B. Soft C. Friendly D. Unwise
Explanation: No answer description available for this question

Q.

Leonardo da Vinci

 A. was a great Italian painter, sculptor and architect B. got universal fame form his masterpiece "Monalisa" C. drew models of organs such as the heart, lungs and womb D. All of the above